PHP za pocetnike

domacinn
AustriaPosts: 3Member edited January 2017 in PHP

Pozdrav raja,

da ne budem ne kulturan i da se predstavim. Jasmin, 27, zavrsio FIT u Mostaru, jos na masteru smjer Software-Development & Business Management. Zaposlen kao SharePoint Developer.

Buduci da radim kao SharePoint Dev, imam dobro i temeljito iskustvo sa Client-Side Dev. U Bosni sam radio puno .NET, medjutim PHP nikada nisam radio.

Sjeo sam i odlucio da probam taj PHP, koji kada se Web spomene i on se spomene.

Pitanja koja me zanimaju:

 1. Lokalno sam radio i testirao, PHP native sam koristio koje su nedostatci?
 2. Ako je native PHP zastario, koji framework preporucujete?
 3. Da li je native sa aspekta sigurnosti, tezak?
 4. Ja sam direktno radio ispis u upis u bazu, da li se moze mapirati baza i koristiti objekti kao npr. u ADO .net Entity Frameworku?
 5. Da li mogu pisati procedure i importovati ih ili sve moram raditi direktno u PHP ?
 6. Da li da odvajam HTML code i PHP?

Ako se sjetim jos pitanja, update cu post!
Reference tipa video materijala i knjiga su dobro dosle.

LP i svako dobro!

Comments

 • 3 Comments sorted by Votes Date Added
 • b0ne^
  /srv/http/Posts: 22Administrator
  1. Neorganizovanost koda (spageti), ponavljanje koda, nezgodno za odrzavanje
  2. Nije zastareo i sve zavisi sta treba da napravis, nije OOP uvek resenje. Sto se tice fw-a: za sto bolje preformanse Phalcon, za najlaksi rad Laravel
  3. Nema razlike izmedju procedularnog i bilo kog drugog (racunajuci da radis po novijim standardima, PDO ili Eloquent za rad sa bazom), za ispise iz baze ces uvek escapeovati output na koji god nacin pisao kod
  4. Ne znam na sta tacno mislis, ali moj savet je za rad sa bazom da koristis Eloquent (skidas ga pomocu Composer-a), a na Laravelovom sajtu imas super dokumentaciju za njegovo koriscenje
  5. Ne razumem pitanje
  6. Zavisi na koji nacin pises kod, ali cak se i u frameworkovima pise PHP i HTML zajedno (za views deo; cesto imaju neki templating engine za laksi rad da ne bi morao stalno da otvaras i zatvaras PHP tagove i da escapujes navodnike i pozivas funkcijr dugacke sintakse). Mislim i ti template engini su kao da pises PHP kod samo na olaksan nacin

  If you don't know who I am, then maybe your best course would be to tread lightly.

 • Panajotov
  cp6Posts: 11Member

  @sysout, nije samo za mysql vezano, već za većinu dbms.
  @b0ne^ ti je sve napisao, samo ne bih izdvajao eloquent, postoje i drugi orm, npr doctrine. Naravno eloquent je super za početnika i za neke jednostavne upite, ali ako ćeš raditi sa većom bazom, na pola projekta ćes krenuti ručno da pišeš upite.
  Ukoliko se nisi susretao sa mvc, moj ti je savet da napraviš mini projekat u codeigniteru, čisto da skontas šta se gde nalazi, pa zatim da pređes na laravel. Verujem da phalcon nije za početnike.

 • sysout
  BosniaPosts: 15Administrator

  @domacinn said:
  5. Da li mogu pisati procedure i importovati ih ili sve moram raditi direktno u PHP ?

  Procedure (Stored Procedures) je nesto sto je vezano za MySQL Bazu podataka. Sve procedure koje zelis koristiti moras konfigurisati u svojoj bazi podataka. Naravno, mozes execute-at proceduru iz PHP-a kao i bilo koju drugu komandu.

Sign In or Register to comment.